Aurat antara perempuan dan lelaki selalu diuar-uarkan. Aurat wanita dan wanita?

Pasal hukum-hakam ni senang la in Malay je ^__^

Sempena Bulan penuh berkat ni,
saya pun cuba la utnuk post banyak-banyak
pasal islamic things. InsyAllah.

credit


Aurat, Oh~ kalau di UIA ni, benda ni la orang setiap hari
setiap saat diingatkan. sampai jemu  ada 'Aurah Awareness Week'
dianjurkan setiap tahun. Poster-poster menutup aurat di mana-mana lah!
Kelas, kafe, library, tandas. ehhh tepi tandas~ ada board tuh...

cth poster yang belambak di Uia


Semua pasal suruh bertudung .. jangan ketat...
and most of us have aware of this
Alhamdulillah. Kalau ada technician lelaki naik hostel,
semua betempiaraan. I mean lari cabut la.
Amik tudung masing2 atau masuk bilik. Aware la tu.. ^_^

cth poster yang belambak di Uia - credit















Ingat pula kalau di rumah, ada je suara lelaki bagi salam, 
semua orang di ruang tamu akan lesap dalam 
masa tak sampai 3 saat kecuali adik lelaki saya. 
Hahaha kesian orang tu macam tak di jemput. 
Tacing dia sekejap.


Apa ni merepek. adesss... okay2.
nak kongsila dengan pembaca2 sekalian esp wanita.
Kita dah aware dengan aurat dengan lelaki kan.
Tapi mungkin ada yang tak aware,
tak tahu atau buat2 dek~ pasal ni,
maka insyAllah diingatkan lagi atau di bagi tahu :)

Saya pun masuk kolej baru sedar betapa
beratnya aurat perempuan dengan perempuan
seberat-berat aurat perempuan dengan lelaki.
Yaaaaa semua orang dah terlintas di kepala
Off course la menutup pusat sampai ke lutut kan.
Ya, itu limit aurat wanita dengan wanita yang
lain biar pun satu family and kawan-kawan.
Biar pun perkara ini tak menimbulkan nafsu
fitnah tapi itu masih perintah Allah kan.
So jangan diringan kan .
Jom tutup auraaat

klu kat lua konpem tak pakai cmni.
klu kt rumah?
-credit


Sempena bulan Ramadhan ni mari kita sama sama
cuba simpan semua short pants, short skirt
atau short-short yang menampakkan lutut
and peha anda semasa berdiri, baring mahupun duduk
InsyAllah for a better Muslim and Ummah
(aiseh macam ayat announcement kolej aku plak)
*dan jangan lah cari balik lepas ramadhan pulak =_="

Panjang-panjang post ni, tu je sebenarnya nak cakap. hehehehe
InsyAllah. kita sama sama amalkan dan sampaikan okay

Selamat berpuasa...

P.S: I share this link [here] for more info about Women Aurah

1 comment:

  1. Like!

    Owee...aku beseksi oow.. T__T

    ha, pas ni crita psl aurat sesama diri sndri plak.. ^_^ Ada kan?kan ada malaikat d bahu kita..msti mau jaga aurat kita sma malaikat jua..

    ReplyDelete