The Law of Pizza Hut Server.

#Moodmalasberhengglish.

cheh gempak tak tajuk aku? fikir hanya fizik ada law?
pelayan Pizza Hut pun ada Law and Order okay!

Jadi Server Pizza Hut kena hafal 10 perkara melayan customer
dan 5 langkah mengambil order dengan fasihnya!

ihsan google














Manager akan test kita bila-bila masa and if you answer it
with terketaq-ketaq terkebil-kebil (macam aku kemarin)
habes kena ceramah la jawapnya. =_=

Kamu bukan lah staff pizza hut yang sejati kalau masih
belum hafal prinsip ini!

Alhamdulillah lepas bekerja lebih kurang 2 minggu dah,
aku dah hafal semua dengan jayanya! Yeah. macam hafal
nota biology pun ada. Let me share you!

The 10 Moments Of Truth
(sumpah aku tulis ni tak tengok buku nota. ahahaha)

1. Greeting and Welcoming : jemput customer masuk pizza hut
2. Seating : bagi tempat duduk
3. Taking Order
4. Serving Drink
5. Serving Starter : Soup
6. Serving Main Course : The Pizza
7. Follow Up : Tanya makanan dia ok atau tak.
8. Offering Dessert : macam aiskrim... Kopi O...etc
9. Delivering Dessert (if they order) and Taking Payment
10. Smile and Thanking

kena 100% ikut urutan. salah turutan memang
kena tegur habis la. -_-

ihsan google














Contoh, selagi air dia tak siap buat lagi, kita tak boleh hantar soup. dan begitulah
seterusnya... Lepas tuh yang step ke-7 tak boleh blah.
Selama aku makan pizza hut... well aku tak la selalu dine in dekat pizza hut.
tapi aku macam tak pernah pulak kena follow up bagai. Mungkin tak perasan
la tuh..

ihsan google


















Step 7 macam ni, bila customer tuh dah makan soup
dia atau apa-apalah appetizer, kita kena datang, buat follow up.
Tanya, "sir, macam mana soup kami hari ni, ok?"
Kalau dah makan Pizza pun kita kena datang lagi dan tanya,
"macam mana rasa Pizza kami, ok?" Hah, kau rasa nak komplen,
komplen la kami tak kisah sebab itu peluang
kami bagi. huuuh jemu aku tanya soalan sama setiap minit.

ihsan google














Lagi satu, nak amik order (Step 3, Taking Order)
pun ada langkah-langkah kena hafal. Bukan macam
samseng nak tulis order "hah nak makan apa bro?"

Ada 5 langkah semua.

1. Greeting and Introduce name :
"Selamat Datang ke Pizza Hut, nama saya fiza.."
*lepas tuh customer mesti gelak.*
=________= tau la nama aku unikkk. #kisahbenar

2. Suggestion : kasi menu, suggest set yang sesuai etc

3. Confirm Order : inform balik apa dorang dah oder

4. Inform Pizza will arrive in 17 minute, drink and soup
will be sent after this.

5. Smile and Thanking

Kena buat semua ni ok.

ihsan google : kami dikerah utk hafal semua menu ni!!














So, selama kamu makan pizza hut, ada tak server dia
buat semua Law of Pizza Hut ni? Ada tiada?
Kalau tiada, memang tak ikut procedure la dorang tuh =..=

Kamu pun kalau pelayan datang tiba-tiba nak bgtaw nama
padahal kau tak tanya pun, jadi sekema habis
semacam, bercakap macam ala-ala miss universe, dok tanya-tanya
rasa soup, rasa pizza jangan la buat muka pelek bin hairan
atau nak tergelak-gelak pulak. kami harus buat macam tuh
okayyy -_-

Sharing for today . Goodnight :)

P.S: besok keja lagi.... -__-

4 comments:

  1. PIZZA KK TIADA BUAT BEGINI SMAPI TANYA 'HOWS THE DAMN FOOD?IS THAT ALRIGHT?'~

    ReplyDelete
  2. uisey makan pizzza bha dia... haha dada dia tanya? mgn ramai org kali masa tuh ndak sempt dia tnya. tp kalau nda rmi org pun dorg tiada tnya mmg laituh pmls! ==

    ReplyDelete
  3. sb org kk ni xfriendly mengkali~ i was like DAMN FREAKED OUT bila staff pizza d bt.4 sdkn ari tu pigi tny bgtu..trus aku rasa mcm annoyed plak..HAHHAHAHAH

    ReplyDelete
  4. friendly ndak frendly wajib tuh ditanya. annoyiing kan. ko pikir aku suka ka tny2 tiba2 tym org becerita2 situ. =_= plg aku ndak suka folo up

    ReplyDelete