18-22 May: Travel to Sabah (Part 5)

Don't miss the

Part 1 [here]
Part 2 (Rainforest Discovery Centre) [here]
Part 3 (Sepilok Rehabilitation Centre) [here]
Part 4 (Agnes Keith House) [here]

Part 5
20 May

Ambik bas Sykt Tung Ma














Lepas breakfast Nasi Kuning Sabah mom masak,
tengah hari tuh kami bertolak ke Kundasang dengan bas.
Tiket bas Sandakan - Kundasang. Tiket, RM 32.



















Perjalanan kami agak jauh jugak. Lebih kurang 5 jam lebih
sebab bas ni lembap sikit. Jalan pukul 1.30 sampai sana
mau jam 6 lebih. Matahari mau terbenam sudaaaa






















Malam tu kami bermalam di Cottage Hotel.
Aku pilih hotel ni sebab dia satu-satunya hotel yang
palingg dekat dengan pasar dan jalan besar.
Disebabkan kami ni backpack. Tiada kereta,
dekat la sikit nak amik bas nanti.





















Paling dekat pun jauh jugak okay. 5 minit bejalan kaki!
Habis slim kami -..- PENAAT!




Nak ke hotel tuh, kami kena turuuuuuun bukit......
Jalan mau turun tuh, kami lalu Kundasang War Memorial Park.
Salah satu attraction di sini jugak tapi kami tak sempat pegi
melawat sebab hari sudah mau gelap...























SAMPAI! fuhhh

















I admit Cottage Hotel ni agak mahal. Bilik standard queen
atau bilik standard twin, 1 malam RM 115. Ni
paling murah dah. Tapi bilik keciiiiiiik. cukup-cukup
masuk bilik, terus katil, ada lorong kecik ke tandas.
Lorong tuuu jugak la yang kau pakai buat solat.

amik gmbr depan pintu, lorong terus ke tandas














Tapi mungkin agak berbaloi jugak la dia mahal
sebab ada wifi free, Channel TV astro, breakfast untuk
dua orang free, dekat dengan pasar dan view yang
sangat dekat dengan Gunung!
Hotel ni dua bintang taaw!






















Malam tuh kami duduk bilik sj sebab tak berani keluar
malam-malam. Dinner bekal mak aku masak dan minum
kopi sj....

More info about the hotel [link]

21 May
Esok pagi Anith dah bangun dengan semangat nya pukul
4.30 pagi siap mandi semua sebab nak tengok gunung.
Haih~ masih gelap lagi la Anith =__="
Sunrise pukul 5 lebih.





















Lepas Solat Subuh berjemaah, kami pun keluar
la awal-awal pagi tuh, nak menghirup udara segar yang
sejuk, sambil menikmati sunrise dan gunung Kinabalu.
Sangat tenang dan damai rasa pagi tu :')

Ini view dari tepi kiri bilik kami. 







Buka sj pintu, jalan depan sikit, pandang kiri,
terus nampak gunung Kinabalu! Subhanallah..
tapi spoil tuh tangki bha. bilik kami di ground floor,
sebelah belakang hotel.

menikmati pemandangan sayur-sayuran :)

Walaupun dah seribu kali tengok gunung,
aku tetap tak pernah bosan :')

Lepas tengok sunrise, kami joging-joging sikit
naik bukit pegi pasar tengok-tengok sayur, bunga...

Pasar Sayur
Roses were everywhere!


















Anith tekejut ada pisang merah!
Buah!



























Flower nursery
daisies 
Sunflowers!
Kereta-kereta dari kebun mau ke pasar hantar sayur

Dah puas pusing-pusing pasar, kami pun nak breakfast,
turun la balik ke hotel....

This are some of the pics as we going down the street

stunning view of Mount Kinabalu
kereta kebun hantar sayur ke pasar

Sekolah pun ada!
ada klinik jugak..


pemandangan kampung Kundasang yang awesommmme


Okay its time for breakfast!
Orang putih dekat situ semua breakfast makan roti bakar
dengan orange juice. Kami la sj yang makan banyak macam ni.
Hahaha peduli apa. makan free bha ni :P


Lepas breakfast, kami terus checkout dalam pukul
9.30 sebab nak kejar masa pegi Poring Hot Spring
pulak. 50 Km dari cottage hotel!

Check out!



















Last pose depan hotel sebelum jalan
and we're going to Poring!


Sebelum pegi Poring, kami kena transit dulu di Ranau.
Take another bus untuk ke Poring. Kundasang ke Ranau
naik bas mini cuma RM 7!

Let's go!

To be continued...... Part 6 [here]

4 comments:

  1. cantinyew wehhhh.. nk pegi sekali... macam kt oversea je... huuiiiii

    ReplyDelete
  2. ya Allah...rindunya. Y.Y rasa lama x pg. but ko plan ka semua ni? 1 family ka or ur friend nih?

    n the fresh flowers~! ouhhh. T.T rindu. heartache.

    p/s: kundasang war memorial yg ndak pnah pg sbb tiap kali pg mesti tutup. -.-

    ReplyDelete
    Replies
    1. anduk bha. dua orang seja kami ni travel .. tapi family ku ada bantu sikit2 la. in term of kenderaan masa di sandakan n kk

      Delete